пʼятницю, 22 березня 2013 р.

ЗАХОПЛЕВИЙ СВІТ ВАЖКОЇ АТЛЕТИКИ



   ЧАСТИНА 1

       Важка атлетика олімпійська, пауерліфтинг і бодібілдинг - три найпопулярніших виду важкої атлетики. Однією з особливостей зв'язку між ними є травматизм трьох ділянок: попереку, плечового суглоба і колінного суглоба. У пауерліфтингу перше місце займають травми плеча, а в олімпійській важкій атлетики - поясниці. Також схильні до небезпеки ліктьові і променезап'ясткові суглоби. Профілактикою травм є правильна техніка та поступове нарощування навантажень.
      Грецька і єгипетська міфологія свідчить, що важка атлетика розглядалася як збільшення м'язової сили і важливий метод тренування тіла. Дана тенденція збереглася і до сьогодні. Важка атлетика є не тільки окремим і самостійний спортом, але і тренувальною базою, так би мовити - фундаментом для спортсменів інших видів спорту, від яких вимагається потужність і м'язова сила. У швидкісному темпі зростає популярність бодібілдингу та пауерліфтингу, що вимагає більш уважного ставлення до профілактики та безпеки спортивних травм.

Олімпійська важка атлетика

      Олімпійська важка атлетика - вид спорту, основою якого є виконання вправ пов'язаних з підніманням великої ваги. Ще з 1896 року в програму Олімпіскіх ігор були включені змагання з важкої атлетики. Сама програма змагань з даного спорту і вагові категорії спортсменів постійно мінялися. Цікаво, що до створення міжнародної федерації важкої атлетики спортсмени змагалися у поштовху та жимі двома руками, а іноді однією рукою. Через переконливі вимоги лікарів, після Мюнхенської Олімпіади 1972 р, з програми змагань важкоатлетів була виключена вправа - жим, тому сьогодні ривок і поштовх є головними і єдиними вправами в цьому виді спорту.
      На 10 вагових категорій діляться атлети на змаганнях. Кожен спортсмен має три спроби у поштовху та 3 в ривку. Саме вага піднятої штанги у вправах підсумовується в загальному заліку. Три рефері судять змагання, і від їх вирішення залежить результат підходу.


                                              ВПРАВИ:
 




 

Мал. 1 - Ривок







Мал. 2 – Поштовх

     Ривок - це вправа, в якій важкоатлет тягне штангу прямо з помосту на повну довжину рук над головою в одному злитому русі, одночасно під неї підсідає, продовжуючи утримувати штангу над головою, спортсмен встає (мал.1). При неправильному ривку і недотриманні техніки безпеки багато хто отримав травму поперекового відділу хребта.
    
Поштовх - складається ця вправа з двох рухів. Під час взяття на груди важкоатлет відриває штангу від помосту, тягне на груди, одночасно підсідає, а потім піднімається; далі він полуприсідає і різким рухом виштовхує штангу вгору, одночасно присідаючи. Після фіксування штанги, спортсмен піднімається, ставлячи ноги на один рівень (мал.2).   

      Жим - взяття штанги з підлоги на груди і вижимання її над головою за рахунок одних рук. Після 1972 року, цю вправу було виключено з програми змагань, у зв'язку з великим ризиком травматизму хребта.
    
Варто відзначити, що в олімпійській важкій атлетиці, важливі не тільки силові показники, але і гнучкість, координація і швидкість, у зв'язку з технічною складністю основних вправ. Наукові дослідження, що проводилися на відомому атлеті – Юрію Власову - доказали, що швидкісні та інші якості цього спортсмена перевищують показники багатьох легкоатлетів.

ДАЛІ БУДЕ . . .

Немає коментарів:

Дописати коментар